Ουρική Αρθρίτιδα...

Ουρική Αρθρίτιδα και Διατροφή

Ουρική Αρθρίτιδα και Διατροφή

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που προκαλείται από τη περίσσεια ουρικού οξέος στο αίμα. Η περίσσεια ουρικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρού γύρω από τις αρθρώσεις, τo οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κρυστάλλους ουρικού οξέος. Ο σχηματισμός αυτών των κρυστάλλων μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στις αρθρώσεις. Βέβαια μπορείτε να ελέγξετε την ουρική αρθρίτιδα. Εκτός από τη λήψη φαρμάκων, οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη. Η δίαιτα για την ουρική αρθρίτιδα περιέχει τρόφιμα που πρέπει να συμπεριληφθούν και εκείνα που πρέπει να αποφευχθούν για την εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Τι προκαλεί την ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα αναπτύσσεται όταν υπάρχει πάρα πολύ ουρικό οξύ στο αίμα. Αυτή η υπερ-αφθονία του ουρικού οξέος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μια διατροφής πλούσια σε πουρίνες ή το σώμα μπορεί να παράγει πάρα πολύ ουρικό οξύ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα μπορεί να παραμένουν φυσιολογικά, αλλά η ουρική αρθρίτιδα να εξακολουθεί να υφίσταται.

Τι είναι οι πουρίνες;

Οι πουρίνες είναι χημικές ενώσεις που μεταβολίζονται σε ουρικό οξύ. Οι πουρίνες, είτε δημιουργούνται από τον οργανισμό μας, είτε λαμβάνονται από το σώμα μέσα από τα τρόφιμα που τρώμε.

Σε μια κανονική διαδικασία, οι πουρίνες μετατρέπονται σε ουρικό οξύ. Το ουρικό οξύ στη συνέχεια διαλύεται στο αίμα και αποβάλλεται μέσω των ούρων.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει στη περίπτωση της ουρικής αρθρίτιδας. Επιπλοκές συμβαίνουν όταν οι νεφροί δεν απαλλαγούν από το ουρικό οξύ αρκετά γρήγορα, ή αν υπάρχει μια αυξημένη ποσότητα της παραγωγής ουρικού οξέος. Αυτά τα υψηλά επίπεδα συσσωρεύονται στο αίμα, οδηγώντας σε αυτό που είναι γνωστό ως υπερουριχαιμία. Αν και δεν έχει ταξινομηθεί ως ασθένεια, η υπερουριχαιμία μπορεί να είναι επικίνδυνη αν οδηγεί στο σχηματισμό κρυστάλλων ουρικού οξέος. Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί όταν αυτοί οι κρύσταλλοι συσσωρεύονται γύρω από τις αρθρώσεις.

Ουρική Αρθρίτιδα

Στόχος της διατροφής στην ουρική αρθρίτιδα

Ο στόχος μιας δίαιτας για ουρική αρθρίτιδα είναι να ανακουφίσει την φλεγμονή, και για την πρόληψη μελλοντικών επιπλοκών. Ανάλογα με μια ποικιλία παραγόντων όπως η ηλικία, η γενική υγεία, το ιατρικό ιστορικό, και η σοβαρότητα της κατάστασης, οι επιλογές της θεραπείας θα ποικίλουν.

Εκτός από τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων , μπορούν να αντιμετωπιστούν οξείες επιπλοκές της ουρικής αρθρίτιδας μέσω της διατροφής, με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με διαχείριση του βάρους, καθώς και μια προληπτική προσέγγιση για σημεία και συμπτώματα.

Τρόφιμα που απαγορεύονται όταν έχουμε υψηλό ουρικό οξύ

Μια διατροφή θα βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων του ουρικού οξέος στον οργανισμό καθώς και τη προώθηση της συνολικής υγείας. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγουμε είναι:

 • εντόσθια ζωών (μυαλά, καρδιά, νεφρά, γλυκάδια)
 • οστρακοειδή (μύδια, χτένια)
 • κυνήγι (χήνα, πέρδικα κλπ)
 • σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγκα, αντζούγιες
 • μαγιά

Όλα αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα πουρίνης. Με αυτό κατά νου, για μια διατροφή μειωμένη σε ουρικό οξύ πρέπει να αποφεύγονται τα παραπάνω τρόφιμα.

Με προσοχή και μέτρο, βέβαια, θα πρέπει να καταναλώνονται και άλλα τρόφιμα όπως:

 • κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, κατσίκι, αρνί
 • τόνος, σολομός, γλώσσα
 • φασόλια, φακές
 • αρακάς, σπανάκι, σπαράγγια

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ;

Αλκοόλ

Το αλκοόλ διαταράσσει την απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το σώμα. Πιστεύεται ότι τα υψηλά επίπεδα πουρίνης σε αλκοολούχα ποτά οδηγεί σε αυτή την αναστάτωση. Ενώ η κατανομή των πουρινών σε ουρικό οξύ θα έπρεπε κανονικά να αποβληθεί από το σώμα μέσω των ούρων, η διαδικασία αυτή διακόπτεται όταν τα επίπεδα του ουρικού οξέος είναι πάρα πολύ υψηλά. Κρύσταλλοι σχηματίζονται γύρω από τις αρθρώσεις, και η ουρική αρθρίτιδα αναπτύσσεται.

 

Φρουκτόζη και τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη

Η ζάχαρη και τα γλυκά είναι υψηλότερα σε θερμίδες και συνδέονται με την παχυσαρκία, που αποτελεί συνηθισμένο παράγοντα κινδύνου για την ουρική αρθρίτιδα. Ποτά πλούσια σε φρουκτόζη , όπως αναψυκτικά και συσκευασμένοι χυμοί, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ουρικής αρθρίτιδας. Ενώ αυτοί οι τύποι των ποτών δεν έχουν υψηλές ποσότητες σε πουρίνες, περιέχουν σημαντικές ποσότητες φρουκτόζης - η οποία αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος.

Υδατάνθρακες

Αποφύγετε επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Οι Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν:

 • άσπρο ψωμί
 • κέικ
 • ζυμαρικά (εκτός από τα ολικής αλέσεως)
 • μπισκότα

Τι πρέπει να συμπεριληφθεί στο διαιτολόγιο;

Μια δίαιτα χαμηλή σε πουρίνες μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα του ουρικού οξέος και να αποφευχθούν τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας. Τα όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης. Επίσης θα πρέπει να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής: μπορεί να βοηθήσει την ουρική αρθρίτιδα;

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μια δίαιτα για την ουρική αρθρίτιδα και τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέως δεν πρέπει να διαρκέσει μέχρι να απαλειφθούν τα συμπτώματα αλλά να γίνει τρόπος ζωής. Αυτό δεν σημαίνει να εξαλείψουμε από το καθημερινό μας διαιτολόγιο τρόφιμα και ομάδες τροφών αλλά να καταναλώνουμε τα πάντα με μέτρο. Η άσκηση επίσης θα πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας. Στόχος μας πάντα πρέπει να είναι η αλλαγή τρόπου ζωής. Συμβουλευτείτε το διαιτολόγο και τον γιατρό σας.

Share this post: 

NEWSLETTER

Newsletters

Eγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε προσφορές μας!

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

FIND US

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Διαιτολόγοι της Θεσσαλονίκης δημιούργησαν το κέντρο διατροφικής υποστήριξης Health Nutrition. Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι που το απαρτίζουν με γνώμονα την αγάπη τους για τη διατροφή και την υγεία καθώς και την επιστημονική τους γνώση δουλεύουν εξατομικευμένα βάσει των αναγκών σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαιτολόγοι Θεσσαλονίκη | Health Nutrition

Αριστοτέλους 14, Κέντρο, 54623, Θεσσαλονίκη

2310 22 30 40

info[a]diaitologoi-thessaloniki.gr

www.diaitologoi-thessaloniki.gr

Διαιτολόγοι Θεσσαλονίκη | Nutrition Health