Διατροφογενετική

Διατροφογενετική

Διατροφογενετική

Με τη διατροφογενετική στόχο έχουμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στο DNA σας και στις ανάγκες σας.

Το 2001 ολοκληρώθηκε η αποκωδικοποίηση του DNA και νέα επιστημονικά δεδομένα παρουσιάστηκαν διερευνώντας τις αλληλεπιδράσεις του ανθρώπινου γονιδιώματος με περιβαλλοντικούς παράγοντες π.χ. διατροφή.

Το DNA του κάθε κυττάρου μας αποτελείται από 3 δισεκατομμύρια σημεία (θέσεις) και το κάθε σημείο περιέχει μια συγκεκριμένη πληροφορία που δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Το GENOSOPHY discover yourself είναι το μοναδικό τεστ στην Ευρώπη που μελετά τόσο μεγάλο αριθμό γονιδιακών θέσεων για να παρέχει διατροφογενετικές συστάσεις.

H ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι ευεργετική σχεδόν για όλους μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ανταποκρινόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο ή ότι έχουμε τις ίδιες ανάγκες. Ο καθένας από εμάς έχει το δικό του μοναδικό γενετικό υλικό (DNA) και το δικό του μοναδικό τρόπο ζωής.

Έτσι, οι καθημερινές μας επιλογές, συνειδητές ή μη (διατροφή, κάπνισμα, άσκηση, άγχος, περιβάλλον, κλπ.), δεν είναι στον ίδιο βαθμό ευεργετικές ή επιβαρυντικές για τον καθένα από εμάς. Επηρεάζουν και επηρεάζονται από τη διατροφή συμβάλλουν στη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό σχετίζονται με τη συναισθηματική πρόσληψη τροφής σχετίζονται με προδιάθεση για νοσήματα όπως Παχυσαρκία, Διαβήτης τύπου ΙΙ, Οστεοπόρωση, Δυσλιπιδαιμίες, Μεταβολικό σύνδρομο, Θρομβοφιλία κ.α. επηρεάζουν τη βιολογική ηλικία επηρεάζουν τις αθλητικές επιδόσεις.

Σημασία δεν έχει αν είμαστε αυτό που τρώμε αλλά Σίγουρα μπορούμε να τρώμε με βάσει αυτό που είμαστε!

Τι είναι η διατροφογενετική;

Πρόκειται για την επιστήμη που ερευνά τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο οργανισμός μας στα διάφορα θρεπτικά συστατικά ανάλογα με το γονιδιακό υπόβαθρο που διαθέτει. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του test μπορούμε να αναγνωρίσουμε ποια από τα χαρακτηριστικά που έχουμε κληρονομήσει επηρεάζονται από τις διατροφικές μας συνήθειες και πως μπορούμε να τις τροποποιήσουμε ώστε να έχουμε βέλτιστα αποτελέσματα.

Με την επιστήμη της Διατροφογενετικής μπορούμε να ελέγξουμε την προσωπική ικανότητα του οργανισμού μας στα εξής:

 • Δυσανεξία στη λακτόζη
 • Ευαισθησία στους υδατάνθρακες
 • Ευαισθησία στο κορεσμένο λίπος
 • Πιθανή προδιάθεση για εμφάνιση κοιλιοκάκης (Δυσανεξία στη γλουτένη)
 • Ευαισθησία στον καφέ, το αλκοόλ και το αλάτι
 • Αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού – ανάγκη σε αντιοξειδωτικές ουσίες μέσω διατροφής
 • Ικανότητα καταπολέμησης της φλεγμονής – ανάγκη σε ω3 λιπαρά οξέα
 • Ικανότητα αποτοξίνωσης – ανάγκη σε σταυρανθή λαχανικά
 • Ανάγκη σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη D

Το GENOSOPHY Discover Yourself βασιζόμενο στα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα σας βοηθάει να αποκαλύψετε ιδιαιτερότητες του οργανισμού σας να διαμορφώσετε σε συνεργασία με τον διαιτολόγο σας ένα διαιτολόγιο που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σας εξατομικευμένες ανάγκες να εξοικονομήσετε χρόνο και κόπο με πιο στοχευμένη και όχι την εμπειρική «βλέποντας και κάνοντας» προσέγγιση.

Μέσα από τις 2,9 δισεκατομμύρια θέσεις που έχει ο άνθρωπος στο γενετικό του υλικό μελετάμε αυτές που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα ότι:

 1. επηρεάζουν και επηρεάζονται από τη διατροφή
 2. συμβάλλουν στη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό
 3. σχετίζονται με τη συναισθηματική πρόσληψη τροφής
 4. σχετίζονται με προδιάθεση για νοσήματα όπως Παχυσαρκία, Διαβήτης τύπου ΙΙ, Οστεοπόρωση, Δυσλιπιδαιμίες, Μεταβολικό σύνδρομο, Θρομβοφιλία κ.α.
 5. επηρεάζουν τη βιολογική ηλικία
 6. επηρεάζουν τις αθλητικές επιδόσεις

Πρόκειται για μια νέα μέθοδο αδυνατίσματος;

Η διατροφογενετική δεν αποτελεί μια μαγική δίαιτα αλλά μας δίνει τα εφόδια και τις γνώσεις να φτιάξουμε ένα εξατομικευμένο διατροφολόγιο με στόχο την απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους θα καταστεί πιο εύκολη μιας και θα γίνουν αλλαγές και στον τρόπο ζωής μας θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την υγεία μας. Συγκεκριμένα τρόφιμα σύμφωνα με τα γονίδια μας θα φανούν χρήσιμα και στην απώλεια βάρους.

Είστε από εκείνους που μεταβολίζουν καλύτερα τους υδατάνθρακες ή το λίπος σύμφωνα με το γενετικό σας προφίλ; Ποιες είναι οι ιδανικές αναλογίες που χρειάζεστε σε πρωτεΐνη;
Για παράδειγμα μόνο ορισμένα άτομα που φέρουν συγκεκριμένο γονίδιο μπορούν να έχουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους καταναλώνοντας πράσινο τσάι. Έρευνες δείχνουν πως άτομα που δεν έφεραν το συγκεκριμένο γονίδιο παρόλο που κατανάλωναν πράσινο τσάι δεν είχαν μεταβολή του βάρους τους.

Πως γίνεται το τέστ;

Με ένα μικρό δείγμα λίγων κυττάρων από το εσωτερικό του στόματος, σας παρέχουμε εκείνη την πληροφορία του γενετικού σας υλικού που με τη βοήθεια διαιτολόγου του δικτύου μας, σας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσετε την υγεία σας κάνοντας πιο στοχευμένες και εξατομικευμένες αλλαγές στις διατροφικές σας επιλογές.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα σε 20 περίπου ημέρες. Παραλαμβάνεται όλο το υλικό με τα αποτελέσματά σας και πραγματοποιείτε συνεδρία με τον διαιτολόγο του κέντρου μας προκειμένου να διαμορφώσουμε το εξατομικευμένο σας διαιτολόγιο.

Ποιο πακέτο μου ταιριάζει;

Υπάρχουν 4 διαφορετικά πακέτα. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

 

Πακέτο 1 (Διατροφογενετικό)

Γίνεται έλεγχος γενετικών τροποποιήσεων που διευκολύνουν τον επιστήμονα υγείας να αποφασίσει για τον διαιτώμενό του (βασιζόμενος σε πληροφορία κορυφαίων επιστημονικών περιοδικών που αναφέρονται σε άτομα με αντίστοιχο γενετικό προφίλ)

 1. τι ποσοστό λίπους, πρωτεΐνης, υδατάνθρακα είναι καλύτερο να έχει στο καθημερινό του διαιτολόγιο.
 2. ποιές είναι οι ανάγκες του ατόμου σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία (σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, φυλλικό, βιταμίνες, χολίνη, ασβέστιο) και φυτικές ίνες και το αν μπορεί και χρειάζεται να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής
 3. αν και πόσο καφέ, αλάτι και αλκοόλ μπορεί να καταναλώνει
 4. την ένταξη ειδικών τροφίμων στο διαιτολόγιο του που βάσει ερευνών έχει προκύψει ότι βελτιώνουν την υγεία ατόμων με το συγκεκριμένο γενετικό προφίλ και ταιριάζουν καλυτέρα στις γευστικές τους προτιμήσεις

Επιπλέον

 1. παρέχονται πληροφορίες για τη γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία, για τις πιθανότητες που έχει ο διαιτώμενος να επαναπροσλάβει το βάρος μετά από δίαιτα απώλειας βάρους και αν υπάρχει γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη δυσανεξίας στη γλουτένη και στο γάλα
 2. ελέγχονται γονίδια που συσχετίζονται με τη λειτουργιά του βιολογικού ρολογιού και προτείνουμε παρεμβάσεις σε περίπτωση κακής γενετικής προδιάθεσης του
 3. ελέγχονται γονίδια που σχετίζονται με προδιάθεση για συναισθηματική πρόσληψη τροφής

Συμπληρωματικά μπορούν να ελεγχθούν πολυμορφισμοί που έχουν συσχετιστεί με καλύτερη ή χειρότερη έκβαση μετά από βαριατρική επέμβαση

Πακέτο 2 (Πακέτα προδιάθεσης ασθενειών)

Γίνεται έλεγχος γενετικών τροποποιήσεων που έχουνε συσχετιστεί στη βιβλιογραφία με

 1. Θρομβοφιλία,
 2. Διαβήτη τύπου ΙΙ,
 3. Οστεοπόρωση,
 4. Υπέρταση,
 5. Καρδιαγγειακά και
 6. Μεταβολικό Σύνδρομο
 7. Φαρμακογενετική

και προτείνονται στον επιστήμονα υγείας αλλαγές στη διατροφή ή στη φαρμακευτική αγωγή του ατόμου που είτε αυξάνουν την πιθανότητα καλύτερης αντιμετώπισης της νόσου (αν έχει εκδηλωθεί) ή μειώνουν την πιθανότητα εκδήλωσης της.

Πακέτο 3 (Πακέτο αθλητών)

Γίνεται έλεγχος γενετικών τροποποιήσεων που διευκολύνουν τον επιστήμονα υγείας να αποφασίσει για τον αθλούμενο (βασιζόμενος σε πληροφορία επιστημονικών περιοδικών που αναφέρονται σε άτομα με αντίστοιχο γενετικό προφίλ) αν ο αθλούμενος θα έχει υψηλότερες επιδόσεις σε αθλήματα δύναμης ή αντοχής καθώς και ποιο άθλημα ταιριάζει καλυτέρα σε άτομα με αντίστοιχο γενετικό προφίλ (στόχος μας η επιλογή κατάλληλου αθλήματος και η ορθή προπονητική καθοδήγηση από τον προπονητή με βάση τις εξειδικευμένες δυνατότητες-ανάγκες του αθλούμενου).

Επιπλέον

 1. ανιχνεύονται γενετικές τροποποιήσεις που συσχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού στους τένοντες (π.χ. ρήξη αχίλλειου τένοντα) και στα οστά (κατάγματα, προδιάθεση για οστεοπόρωση)
 2. με την γενετική δυνατότητα αποκατάστασής τους (επομένως, αποτρέπονται οι επίπονοι τραυματισμοί στη διάρκεια των αθλημάτων με κατάλληλη προπόνηση και πρόληψη)
 3. ελέγχονται γονίδια που έχουν συσχετιστεί με τη δυνατότητα λήψης συμπληρωμάτων διατροφής και τέλος
 4. ανιχνεύονται γενετικές τροποποιήσεις που έχουν συσχετιστεί με την ψυχολογική κατάσταση (πιθανόν ο αθλητής να χρειάζεται μεγαλύτερη ψυχολογική στήριξη για να πετύχει τους στόχους του).

Συμπληρωματικά ο αθλητής μπορεί να μάθει αν έχει προδιάθεση για φλεβική θρόμβωση. Ειδικά η πιθανή προδιάθεση για θρόμβωση αποτελεί σημαντική πληροφορία για το γιατρό και επιβάλει τη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής σε περίπτωση τραυματισμών που απαιτούν χειρουργική παρέμβαση

Τέλος ο αθλητής μπορεί να μάθει αν φέρει πολυμορφισμούς που συναντώνται συχνότερα σε πρωταθλητές (συγκεκριμένα εφαρμόζουμε το γενετικού τεστ Unique among unique με στόχο την ταυτοποίηση γενετικών τροποποιήσεων που καθορίζουν την προδιάθεση για αυξημένες επιδόσεις).

Πακέτο 4 (Παιδικό πακέτο)

Μέσα από αυτό το πακέτο ένας γονέας μπορεί να πάρει απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις που αφορούν το παιδί του.

Συγκεκριμένα:

 1. Εφαρμόζεται γενετικό τεστ για ταυτοποίηση γενετικών τροποποιήσεων που αθορίζουν την προδιάθεση για παιδική παχυσαρκία
 2. Ελέγχονται γενετικές τροποποιήσεις που έχουν συσχετιστεί με γενετική προδιάθεση για δυσανεξία στη γλουτένη και στη λακτόζη. γ) Ελέγχονται γονίδια που έχουν συσχετιστεί με τη ψυχολογική κατάσταση του παιδιού και την ανάγκη για επιβράβευση.

Συμπληρωματικά γίνεται έλεγχος που διευκολύνει τον προπονητή στην επιλογή κατάλληλου αθλήματος για το παιδί και κατάλληλης προπόνησης βασιζόμενοι σε συσχετίσεις καλύτερων επιδόσεων σε άτομα που έχουν αντίστοιχο γενετικό προφίλ (στόχος μας είναι μεγιστοποίηση των επιδόσεων και η διατήρηση της καλύτερης δυνατής φυσικής κατάστασης)

Ανιχνεύουμε γενετικές τροποποιήσεις που συσχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού στους τένοντες και στα οστά αλλά και γενετικές τροποποιήσεις που προδιαθέτουν στην ταχύτερη αποκατάσταση τραυματισμών (στόχος μας είναι να αποτραπούν οι επίπονοι τραυματισμοί στη διάρκεια των αθλημάτων με κατάλληλη προπόνηση και πρόληψη).

Πακέτο 5 (Πακέτο ευεξίας και μακροζωίας)

Με βάση το γενετικό προφίλ παρέχεται πληροφορία για το αν «κουβαλάτε» γονίδια που συσχετίζονται με μακροζωία και μακρύτερα τελομερή (που αποτελούν δείκτη νεότητας και καλύτερης αγγειακής ηλικίας) ενώ ταυτόχρονα ελέγχονται γενετικές τροποποιήσεις που έχουν συσχετιστεί με αυξημένη φλεγμονώδη κατάσταση και οξειδωτικό stress και προτείνονται λύσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ζήσε και θρέψε το σώμα σου με βάση το DNA σου!

Διατροφογενετική
Διατροφογενετική

NEWSLETTER

Newsletters

Eγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε προσφορές μας!

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

FIND US

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Διαιτολόγοι της Θεσσαλονίκης δημιούργησαν το κέντρο διατροφικής υποστήριξης Health Nutrition. Οι διαιτολόγοι που το απαρτίζουν με γνώμονα την αγάπη τους για τη διατροφή και την υγεία καθώς και την επιστημονική τους γνώση δουλεύουν εξατομικευμένα βάσει των αναγκών σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαιτολόγοι Θεσσαλονίκη | Health Nutrition

Αριστοτέλους 14, Κέντρο, 54623, Θεσσαλονίκη

2310 22 30 40

info[a]diaitologoi-thessaloniki.gr

www.diaitologoi-thessaloniki.gr

Διαιτολόγοι Θεσσαλονίκη | Nutrition Health