
Μια φθινοπωρινή συνταγή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πρώτο πιάτο και ως ένα ελαφρύ βραδινό.
3 μεσαία προς μεγάλα παντζάρια καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι σε κομμάτια
1 μπαστουνάκι σέλερι σε ροδέλες
1 πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
2 μέτρια καρότα ή 1 μεγάλο, σε ροδέλες
1 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
4-5 μπαχάρια
1 φύλλο δάφνη
μερικά φύλλα μαϊντανού κομμένα σε λεπτές λωρίδες
γιαούρτι για το σερβίρισμα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε κατσαρόλα και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, να μαλακώσει χωρίς να αλλάξει χρώμα (2-3 λεπτά). Βάζετε τα υπόλοιπα λαχανικά, ανακατεύετε 1 λεπτό και προσθέτετε το νερό ή το ζωμό λαχανικών (θα πρέπει να τα υπερσκεπάζει), αλάτι και πιπέρι.
Φέρνετε σε βρασμό, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 50-60 λεπτά. Αποσύρετε, αφαιρείτε τη δάφνη, αφήνετε 5 λεπτά και πολτοποιείτε με τη ράβδο όλα τα λαχανικά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι –θα το χρειάζεται σίγουρα. Μπορείτε να της προσθέσετε επίσης 1 κ.σ. ξίδι.
Μεταφέρετε την κόκκινη σούπα με παντζάρια σε μπολ (ζεστά) προσθέτοντας 1 κ.σ. γιαούρτι ανά μπολ και μαϊντανό.

