
Ένα εντελώς εναλλακτικό burger με μπιφτέκι όχι από κρέας αλλά από φασόλια!
1/4 φλ ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο ξηρό κρεμμύδι
1 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. σταγόνες chilli
1 κ.γ. μπαχαρικό γκαράμ μασάλα
1 τριμμένο καρότο
400γρ φασόλια (μαγειρεμένα, ξεπλυμένα και στραγγισμένα)
1 αυγό
1 κ.γ. ταχίνι
50 γρ φύλλα σπανάκι
4 φρυγανιές που από πάνω έχουμε ρίξει σόγια για να μουσκευτούν
2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
1/2 αβοκάντο κομμένο σε φέτες
1/2 φλ γιαούρτι στραγγιστό χαμηλών λιπαρών
πολύσπορα ψωμάκια για burger
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι που βρίσκεται πάνω σε μέτρια φωτιά και βάζουμε μέσα το κρεμμύδι ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι αυτό να μαλακώσει και να καραμελώσει (για περίπου 5-8 λεπτά). Στη συνέχεια προσθέτουμε το κύμινο, το garam masala και το τσίλι και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό το πολύ. Προσθέτουμε το καρότο και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Έπειτα, αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.
Βήμα 2
Ανακατεύουμε τα φασόλια, το ταχίνι, το αυγό και τις φρυγανιές μέσα σε ένα μπολ και στη συνέχεια σχηματίζουμε με τα χέρια μας 4 μπιφτέκια. Αφού δώσαμε σχήμα στη ζύμη μας τα αφήνουμε στο ψυγείο για 5-10 λεπτά να "ξεκουραστούν".
Βήμα 3
Θερμαίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι που έχουμε τοποθετήσει πάνω σε μέτρια φωτιά ξανά και μαγειρεύουμε τα μπιφτέκια μας για 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι αυτά να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
Βήμα 4
Παίρνουμε την βάση από το πολύσπορο ψωμάκι για μπέργκερ και τοποθετούμε από πάνω λίγα φύλλα από σπανάκι, 1 φέτα ντομάτα, 1 φέτα αβοκάντο και το μπιφτέκι φασολιών. Τέλος, προσθέτουμε απο πάνω το γιαούρτι και κλείνουμε το μπέργκερ μας.
Καλή σας όρεξη!

