Το αβοκάντο (Persea americana) είναι ένα δέντρο πιθανής προέλευσης στο Νότιο Κεντρικό Μεξικό και αποτελεί μέλος της οικογένειας Lauraceae. Ο καρπός του φυτού, που ονομάζεται επίσης αβοκάντο , είναι ένα μεγάλο μούρο που περιέχει έναν ενιαίο μεγάλο σπόρο. Τα δέντρα αυτά καλλιεργούνται σε τροπικά και μεσογειακά κλίματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουν πράσινο δέρμα και σαρκώδες σώμα που μπορεί να είναι σε σχήμα αχλαδιού, αυγού, ή σφαιρικό. Το αβοκάντο περιέχει περίπου 136 γραμμάρια κρεμώδους βρώσιμου καρπού καλυμμένου με παχύ σκούρο πράσινο, μαύρο και ανώμαλο δέρμα. Οι σπόροι και το δέρμα αβοκάντο αποτελούν περίπου το 33% του συνολικού βάρους των καρπών.
Το έλαιο αβοκάντο αποτελείται κατά 71% από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA), 13% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA) και 16% κορεσμένα λιπαρά οξέα (SFA) που φαίνεται να αυξάνουν τη θρεπτική και φυτοχημική βιοδιαθεσιμότητα και να καλύπτουν τη γεύση και την υφή της διαιτητικής ίνας. Τα αβοκάντο είναι φρούτα μέτριας ενεργειακής πυκνότητας, επειδή περίπου το 80% των βρώσιμων φρούτων αβοκάντο αποτελείται από νερό (72%) και φυτικές ίνες (6,8%) και έχει αποδειχθεί ότι έχει παρόμοιες επιδράσεις στον έλεγχο του βάρους με τα φρούτα και τα λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Οι καταναλωτές αβοκάντο έχουν υψηλότερη HDL-χοληστερόλη, χαμηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, μικρότερο βάρος, ΔΜΣ και περιφέρεια μέσης από τους μη καταναλωτές . Ένας καρπός αβοκάντο (136 γραμμάρια) έχει θρεπτικά χαρακτηριστικά παρόμοια με 42,5 γραμ. καρπών με κέλυφος (αμύγδαλα, φιστίκια). Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο βοηθά στην καρδιαγγειακή υγεία και υποδεικνύουν ότι το αβοκάντο μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους και την υγιή γήρανση.
Οι καταναλωτές αβοκάντο φαίνεται να προσλαμβάνουν στη διατροφή τους μεγαλύτερες ποσότητες από τα βασικά θρεπτικά συστατικά-διαιτητικές ίνες, βιταμίνες Κ και Ε, κάλιο και μαγνήσιο από τους μη καταναλωτές. Έχει διαπιστωθεί ότι η μέση κατανάλωση είναι μισό αβοκάντο (περίπου 68 γραμμάρια). Μισό αβοκάντο θεωρείται ένα θρεπτικό τρόφιμο που αποτελείται από τα εξής: διαιτητικές ίνες , συνολικά σάκχαρα, κάλιο ,βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ1, φολικό οξύ, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, χολίνη, λουτεΐνη / ζεαξανθίνη, κρυπτοξανθίνη και υψηλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και 114 kcal ή 1,7 kcal / g (μετά την προσαρμογή σε αδιάλυτες διαιτητικές ίνες), γεγονός που μπορεί να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα πιθανών επιδράσεων στην υγεία.
Το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έλαιο αβοκάντο έχει ποικίλες χρήσεις για τις σαλάτες ή το μαγείρεμα και στα καλλυντικά και τα προϊόντα σαπουνιού.
Κλινικά στοιχεία
Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση 0,5-1,5 αβοκάντο ανά ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της φυσιολογικής ολικής χοληστερόλης στον ορό. Επιπλέον, αρκετές κλινικές δοκιμές για το αβοκάντο έδειξαν σταθερά θετικά αποτελέσματα στα λιπίδια του αίματος σε μεγάλη ποικιλία διατροφών σε μελέτες σε υγιή, υπερχοληστερολαιμικά και τύπου 2 διαβήτη άτομα. Στα υπερχοληστερολαιμικά άτομα, οι εμπλουτισμένες με αβοκάντο δίαιτες βελτίωσαν τα προφίλ των λιπιδίων του αίματος μειώνοντας την LDL-χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και αυξάνοντας την HDL-χοληστερόλη σε σύγκριση με τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή άλλες δίαιτες χωρίς αβοκάντο. Στα νορμολιπιδαιμικά άτομα, οι εμπλουτισμένες με αβοκάντο δίαιτες βελτίωσαν τα λιπιδαιμικά προφίλ μειώνοντας τη χοληστερόλη LDL χωρίς αύξηση των τριγλυκεριδίων ή μείωση της χοληστερόλης HDL. Αυτές οι μελέτες υποδεικνύουν ότι οι εμπλουτισμένες με αβοκάντο δίαιτες έχουν θετική επίδραση στα λιπίδια του αίματος σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών, υψηλών υδατανθράκων ή την τυπική αμερικανική διατροφή.
Συστατικά αβοκάντο που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία
Η κατανάλωση αβοκάντο σχετίζεται με οφέλη για μείωση ορισμένων παραγόντων ανάπτυξης καρδιαγγειακών κινδύνων καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών αυξάνοντας την κατανάλωση MUFA, φυτικής ίνας, μαγνησίου, καλίου, βιταμινών Ε και Κ. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το αβοκάντο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της υπερχοληστερολαιμίας, στη θεραπεία της υπέρτασης (ΗΤΝ) και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Με αυτό τον τρόπο, το αβοκάντο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην καλή καρδιαγγειακή υγεία.
Λιπαρά οξέα
Το έλαιο του αβοκάντο είναι εμπλουτισμένο με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα με 71% MUFA, 13% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA) και 16% κορεσμένα λιπαρά οξέα (SFA). Καθώς ωριμάζουν, το κορεσμένο λίπος μειώνεται και το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ αυξάνεται. . Για ένα τυπικό αβοκάντο:
- Περίπου το 75% της ενέργειας του αβοκάντο προέρχεται από το λίπος, το 67% του οποίου αποτελεί μονοακόρεστο λίπος (ελαϊκό οξύ).
- Άλλα επικρατέστερα λίπη περιλαμβάνουν το παλμιτικό οξύ και το λινελαϊκό οξύ
- Η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά ανέρχεται στο 14% του συνολικού λίπους.
- Τυπική συνολική σύνθεση λίπους είναι περίπου 1% ω-3, 14% ω-6, 71% ω-9 (65% ελαϊκό και 6% παλμιτολεϊκό) και 14% κορεσμένο λίπος (παλμιτικό οξύ).
Υδατάνθρακες
Φυτική ίνα
Οι υδατάνθρακες του αβοκάντο αποτελούνται από περίπου 80% διαιτητικές ίνες, αποτελούμενες από 70% αδιάλυτες και 30% διαλυτές ίνες. Τα αβοκάντο περιέχουν 2,0 g και 4,6 g διαιτητικών ινών ανά 30 g και μισό φρούτο, αντίστοιχα. Η μέτρια κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να συμβάλλει στην επαρκή πρόσληψη 14 g διαιτητικών ινών ανά 1000 kcal, καθώς περίπου το ένα τρίτο αυτό το επίπεδο ινών μπορεί να καλυφθεί καταναλώνοντας μισό αβοκάντο.
Σάκχαρα
Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, τα αβοκάντο περιέχουν πολύ λίγη ζάχαρη. Μισό αβοκάντο περιέχει περίπου 0.2 g ζάχαρης (π.χ. σακχαρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη). Η κύρια ζάχαρη που βρίσκεται στο αβοκάντο είναι μια ζάχαρη επτά ανθράκων που ονομάζεται D-μαννοεπτουλόζη αλλά δεν θεωρείται ζάχαρη καθώς δεν συμπεριφέρεται διατροφικά όπως η συμβατική ζάχαρη και αποτελεί περισσότερο ένα φυτοχημικό για τα αβοκάντο. Η D-μαννοεπτουλόζη μπορεί να υποστηρίξει τον έλεγχο γλυκόζης αίματος και τη διαχείριση βάρους. Ο γλυκαιμικός δείκτης και το φορτίο ενός αβοκάντο υπολογίζεται να είναι περίπου μηδέν.
Μεταλλικά στοιχεία
Κάλιο
Κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη καλίου μπορεί να προάγει τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες. Η μέση πρόσληψη καλίου από ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν περίπου 3200 mg ημερησίως στους άνδρες και 2400 mg ημερησίως στις γυναίκες, η οποία είναι χαμηλότερη από την συνιστώμενη πρόσληψη 4700 mg την ημέρα. Τα αβοκάντο περιέχουν περίπου 152 mg και 345 mg καλίου ανά 30 g και μισό φρούτο, αντίστοιχα. Επίσης, τα αβοκάντο είναι φυσικά πολύ χαμηλά σε νάτριο με μόλις 2 mg και 5,5 mg νατρίου ανά 30 g και μισό φρούτο, αντίστοιχα.
Μαγνήσιο
Τα αβοκάντο περιέχουν περίπου 9 και 20 mg μαγνησίου ανά 30 g και μισό φρούτο, αντίστοιχα. Το μαγνήσιο δρα ως συμπαράγοντας για πολλά κυτταρικά ένζυμα που απαιτούνται στον ενεργειακό μεταβολισμό και μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του φυσιολογικού αγγειακού τόνου και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Το χαμηλό μαγνήσιο παίζει ρόλο και στην καρδιακή ισχαιμία. Επίσης αποδείχθηκε ότι αναστέλλει την απορρόφηση λίπους για τη βελτίωση της μεταγευματικής υπερλιπιδαιμίας σε υγιή άτομα.
Βιταμίνες
Αντιοξειδωτικές βιταμίνες
Τα αβοκάντο περιέχουν σημαντικά επίπεδα βιταμινών C και Ε. Η βιταμίνη C κατέχει σημαντικό ρόλο στην ανακύκλωση της βιταμίνης Ε για τη διατήρηση της κυκλοφοριακής αντιοξειδωτικής προστασίας, πιθανότατα επιβραδύνοντας τον ρυθμό της οξείδωσης της LDL-χοληστερόλης. Η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλει επίσης στη σταθεροποίηση της αγγειακής υγείας. Η βιταμίνη C μπορεί να έχει μεγαλύτερες προστατευτικές επιδράσεις σε πληθυσμούς όπως καπνιστές, παχύσαρκοι και υπέρβαροι, άτομα με αυξημένη χοληστερόλη, υπέρταση, διαβητικούς τύπου 2 και άτομα άνω των 55 ετών. Τα αβοκάντο περιέχουν 2,6 mg και 6,0 mg βιταμίνης C ανά 30 g και μισό φρούτο, αντίστοιχα, ενώ παράλληλα περιέχουν 0,59 mg και 1,34 mg βιταμίνης Ε (α-τοκοφερόλη) ανά 30 g και μισό αβοκάντο, αντίστοιχα. Ένας συνδυασμός βιταμίνης C και Ε μπορεί να επιβραδύνει την αθηροσκληρωτική εξέλιξη σε υπερχοληστερολαιμικά άτομα.
Βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη)
Η βιταμίνη Κ1 λειτουργεί ως συνένζυμο κατά τη διάρκεια της σύνθεσης της βιολογικώς δραστικής μορφής ενός αριθμού πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην πήξη του αίματος και στον μεταβολισμό των οστών. Η βιταμίνη Κ1 στην ανηγμένη μορφή της είναι ένας συμπαράγοντας για τα ένζυμα που διευκολύνουν τη δραστηριότητα της πήξης. Η ποσότητα βιταμίνης Κ1 που εμπεριέχεται στα αβοκάντο είναι 6,3 μg και 14,3 μg ανά 30 g και μισό φρούτο, αντίστοιχα.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β-
Οι ανεπάρκειες στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως το φυλλικό οξύ και η Β6 μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, τα οποία θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την αγγειακή ενδοθηλιακή υγεία και να αυξήσουν τον κίνδυνο για CVD. Τα αβοκάντο περιέχουν 27 μg φολικού οξέος και 0,09 mg βιταμίνης Β6 ανά 30 g και 61 μg φολικού οξέος αντίστοιχα και 0,20 mg βιταμίνης Β6 ανά μισό καρπό.
Φυτοχημικά
Καροτενοειδή
Τα πρωτογενή καροτενοειδή είναι μια υποκατηγορία γνωστή ως ξανθοφύλλες, που περιέχουν οξυγόνο και λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά. Οι ξανθοφύλλες, όπως η λουτεΐνη, είναι πιο πολικές από τις καροτίνες, έτσι έχουν πολύ χαμηλότερη τάση για προ-οξειδωτική δράση. Τα αβοκάντο έχουν τη μεγαλύτερη λιποφιλική συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα μεταξύ φρούτων και λαχανικών. Οι ξανθοφύλλες φαίνεται να μειώνουν την κυκλοφορούσα οξειδωμένη LDL χοληστερόλη, έναν παραγοντά υπεύθυνο για την έναρξη και την εξέλιξη της αγγειακής βλάβης και να προστατεύουν από την πρώιμη αθηροσκλήρωση.
Η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή των ξανθοφυλικών καροτενοειδών. Το χρώμα της σάρκας του αβοκάντο ποικίλλει από το σκούρο πράσινο ακριβώς κάτω από το δέρμα έως το ανοιχτό πράσινο στο μεσαίο τμήμα της σάρκας έως το κίτρινο κοντά στον σπόρο. Οι συνολικές συγκεντρώσεις καροτενοειδών βρέθηκαν να είναι μεγαλύτερες στη σκούρα πράσινη σάρκα κοντά στο φλοιό.
Φαινόλες
Οι φαινολικές ενώσεις των φρούτων δρουν ευεργετικά στη μείωση του κινδύνου CVD λόγω της μείωσης του οξειδωτικού και φλεγμονώδους στρες, την ενίσχυση της ροής του αίματος και της ενδοθηλιακής αρτηριακής υγείας και την αναστολή της συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων για τη διατήρηση της αγγειακής υγείας. Τα αβοκάντο περιέχουν ένα μέτριο επίπεδο φαινολικών ενώσεων που συνεισφέρουν 60 mg και 140 mg ισοδύναμα γαλακτικού οξέος (GAE) ανά 30 g και μισό φρούτο, αντίστοιχα. Το αβοκάντο έχει επίσης συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα 600 μmol Trolox Equilvalent (TE) ανά 30 g ή 1350 μmol TE ανά μισό φρούτο. Αυτό τοποθετεί τα αβοκάντο στο μέσο εύρος φρούτων πλούσιων σε φαινολικές ενώσεις. Τα αβοκάντο έχουν την υψηλότερη λιποφιλική αντιοξειδωτική ικανότητα φρούτων, η οποία βοηθά στη μείωση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων στον ορό και στην προαγωγή της αγγειακής υγείας.
Φυτοστερόλες
Τα αβοκάντο είναι η πλουσιότερη πηγή φυτοστερολών με περίπου 26 mg και 57 mg ανά 30 g και μισό φρούτο αντίστοιχα, σε σχέση με άλλα φρούτα που περιέχουν σημαντικά λιγότερες φυτοστερόλες με περίπου 3 mg ανά μερίδα. Τα τρόφιμα με φυτοστερόλες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΑΡΟΥΣ
Η κατανάλωση υγιεινών τροφών, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών και των φρούτων, συνδέεται με το χαμηλότερο βάρος και το δείκτη μάζας σώματος (BMI). Η μείωση της ενεργειακής πυκνότητας λόγω της αύξησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών συνδέεται επίσης με σημαντική απώλεια βάρους (η ενεργειακή πυκνότητα εκτιμάται διαιρώντας τη συνολική ποσότητα θερμίδων με το συνολικό βάρος των τροφίμων που καταναλώνονται). Οι δίαιτες χαμηλής, μέσης και υψηλής ενεργειακής πυκνότητας περιέχουν 1,3 kcal, 1,7 kcal και 2,1 kcal ανά g, αντίστοιχα. Τα αβοκάντο έχουν τόσο μέτρια ενεργειακή πυκνότητα 1,7 kcal / g όσο και η διαιτητική ίνα και ο καρπός άλλων φρούτων που φαίνεται να αυξάνουν την κορεσμό. Για το λόγο αυτό τα αβοκάντο υποστηρίζουν τον έλεγχο του βάρους παρόμοιο με άλλα φρούτα. Πιο συγεκεκριμένα:
1. Το μονοακόρεστο λίπος τους επιταχύνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, σε σύγκριση με το κορεσμένο λίπος.
2. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δίνει μια πιο γρήγορη αίσθηση κορεσμού, βοηθώντας έτσι ώστε να μην πραγματοποιείται υπερκατανάλωση τροφής.
3. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά καθιστά τη διατροφή πιο ευχάριστη και γευστική
4. Η πλούσια προσφορά βιταμινών και μετάλλων παρέχει πλούσια οφέλη για τη διατροφή.
ΥΓΙΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗ
Προστασία βλαβών DNA
Αρκετές κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι οι ξανθοφύλλες, παρόμοιες με εκείνες που απαντώνται στα αβοκάντο, μπορεί να έχουν αντιοξειδωτικές και προστατευτικές επιδράσεις στο DNA με προστατευτικές επιδράσεις της υγιούς γήρανσης. Η πρόσληψη βιταμίνης C, β-καροτενίου, β-κρυπτοξανθίνης και λουτεΐνης-ζεαξανθίνης από τα φρούτα και τα λαχανικά και η συχνότητα της μετατόπισης χρωμοσωμάτων, ενός βιοδείκτη που υποδηλώνει συσσωρευμένη βλάβη του DNA (p <0,05), έχουν σημαντικά αντίστροφη συσχέτιση. Τέλος η ανάλυση NHANES έδειξε ότι η πρόσληψη ξανθοφυλλών μειώνεται με τη γήρανση.
Οστεοαρθρίτιδα
Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) χαρακτηρίζεται από προοδευτική χειροτέρευση του χόνδρου των αρθρώσεων και παράλληλα εξασθένηση στη λειτουργία του και αυτό επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν ή γίνονται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αυτή η επιδείνωση της άρθρωσης μπορεί να προκληθεί από οξειδωτικό και φλεγμονώδες στρες, που μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στη βιοσύνθεση και αποικοδόμηση της εξωκυττάριας αρθρικής μήτρας που οδηγεί σε απώλεια της λειτουργίας. Τα φρούτα και τα λαχανικά πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο βλαβών του χόνδρου.
Υγεία των ματιών
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη συλλέγονται στην ωχρά κηλίδα του ματιού (το τμήμα του ματιού όπου το φως επικεντρώνεται στον φακό). Οι σχετικές προσλήψεις της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης μειώνονται με την ηλικία και τα επίπεδα είναι χαμηλότερα στις γυναίκες από τους άντρες. Η χαμηλή διαιτητική πρόσληψη και η συγκέντρωση της λουτεΐνης στο πλάσμα μπορεί να αυξήσουν την οφθαλμική δυσλειτουργία που σχετίζεται με την ηλικία. Έρευνες διαπίστωσαν ότι δίαιτες πλούσιες σε MUFA προστατεύουν την οφθαλμική δυσλειτουργία που σχετίζεται με την ηλικία. Τα αβοκάντο μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία των ματιών καθώς περιέχουν ένα συνδυασμό MUFA και λουτεΐνης / ζεαξανθίνης και συμβάλλουν στη βελτίωση της απορρόφησης καροτενοειδών από άλλα φρούτα και λαχανικά. Συγκεκριμένα περιέχουν 185 μg λουτεΐνης / ζεαξανθίνης ανά μισό καρπό , η οποία αναμένεται να είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμη από τις περισσότερες άλλες πηγές φρούτων και λαχανικών.
Υγεία του δέρματος
Το δέρμα εμφανίζει συχνά την πρώτη ορατή ένδειξη γήρανσης. Η τοπική εφαρμογή ή κατανάλωση ορισμένων φρούτων και λαχανικών ή των εκχυλισμάτων τους, όπως το αβοκάντο, συνιστάται για την υγεία του δέρματος. Το δέρμα του προσώπου συχνά υποβάλλεται σε οξειδωτική και φλεγμονώδη βλάβη λόγω της έκθεσης στην υπεριώδη (UV) και ορατή ακτινοβολία και τα καροτενοειδή μπορεί να συμβάλλουν στην καταπολέμηση αυτής της βλάβης. Όπως έχει διαπιστωθεί η συγκέντρωση καροτενοειδών στο δέρμα σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο πρόσληψης φρούτων και λαχανικών. Η εξαιρετικά βιοδιαθέσιμη λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη του αβοκάντο μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος από βλάβες τόσο από την ακτινοβολία UV όσο και από την ορατή ακτινοβολία. Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η τοπική ή από του στόματος πρόσληψη λουτεΐνης μπορεί να παράσχει φωτοπροστατευτική δράση.
Επιπλέον έχει δειχθεί πως η υψηλότερη πρόσληψη πράσινων και κίτρινων λαχανικών συσχετίζεται σημαντικά με λιγότερες ρυτίδες στο πρόσωπο. Τα συστατικά του αβοκάντο μπορούν να προστατεύσουν την υγεία του δέρματος ενισχύοντας τη δραστηριότητα επούλωσης του τραύματος και μειώνοντας τη βλάβη που προκαλείται από την UV ακτινοβολία.
Καρκίνος
Τα αβοκάντο περιέχουν έναν αριθμό βιοενεργών φυτοχημικών, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών, των τερπενοειδών, της D-μαννοεπτουλόζης, της περσενόνης Α και Β, των φαινολών και της γλουταθειόνης που έχουν αναφερθεί ότι έχουν αντι-καρκινικές ιδιότητες. Οι συγκεντρώσεις ορισμένων από αυτά τα φυτοχημικά στο αβοκάντο μπορεί να είναι δυνητικά αποτελεσματικές κατά του καρκίνου.
Η γλουταθειόνη, ένα τριπεπτίδιο που αποτελείται από τρία αμινοξέα (γλουταμικό οξύ, κυστεΐνη και γλυκίνη) λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου διαπίστωσε ότι τα επίπεδα γλουταθειόνης του αβοκάντο των 8,4 mg ανά 30 g ή 19 mg ανά μισό φρούτο είναι αρκετές φορές υψηλότερα από αυτά άλλων καρπών. Αν και το σώμα κατά τη διαδικασία της πέψης διασπά τη γλουταθειόνη στα επιμέρους αμινοξέα, μια κλινική μελέτη έδειξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης γλουταθειόνης και του μειωμένου κινδύνου καρκίνου του στόματος και φάρυγγα. Έχει διαπιστωθεί, ότι η λουτεΐνη του πλάσματος και οι ολικές ξανθοφύλλες, μείωσαν τους δείκτες οξειδωτικού στρες σε ασθενείς με πρώιμο στάδιο , ή στάδιο II του καρκίνου του λάρυγγα, του φάρυγγα ή της στοματικής κοιλότητας.
Τα καροτενοειδή παρουσιάζουν πιθανές προστατευτικές βιολογικές δράσεις κατά του καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανομένης της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας, της επαγωγής της απόπτωσης και της αναστολής του πολλαπλασιασμού των μαστικών κυττάρων. Σε προκλινικές μελέτες, τα καροτενοειδή και η λουτεΐνη φαίνεται να συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, ένα πιθανό παράγοντα ανάπτυξης για τον καρκίνο του μαστού.