
Άκρως υγιεινά για όλη την οικογένεια! Καταναλώστε τα ως ένα εναλλακτικό πρωινό ή δώστε τα στα παιδιά σας σαν κολατσιό για το σχολείο. Μπορείτε να τα φτιάξετε και χωρίς γαλακτοκομικά!
- 1 ½ φλ. Μήλο τριμμένο
- 5 κουταλιές λάδι καρύδας
- 1 φλ. Γάλα (αν θέλουμε μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με γάλα καρύδας ή αμυγδάλου ή με γιαούρτι-όχι στραγγιστό-)
- 2 κουταλάκια λευκό ξύδι (το χρησιμοποιούμε μόνο στην περίπτωση που βάλουμε γάλα)
- 2 αυγά
- 1/3 φλ. ζάχαρη καρύδας/καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλ. Αλευρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ φλ. Αλεύρι ολικής
- 1 κουταλάκι σόδα
- 1 κουταλάκι baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 1-2 κουταλάκια κανέλλα Κεϋλάνης (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)
Πρίν ξεκινήσουμε την παρασκέυη των μάφιν είναι σημαντικό να φέρουμε το λάδι καρύδας και το γάλα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (το λάδι καρύδας θα είναι σε ύγρη μορφή), οπότε και τα ζεσταίνουμε για λιγο σε φούρνο μικροκυμάτων (ξεχωριστα). Αφού φέρουμε το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου ρίχνουμε μέσα σε αυτό το ξύδι και το αφήνουμε για λίγα λεπτά. Αν έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε φυτικό γάλα ή γιαούρτι παραλέιπουμε αυτό το βήμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω όλα τα υγρα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια προσθέτω τα άλευρα, τη σόδα, το baking powder, το αλάτι και την κανέλα. Ανακατεύω μέχρι να γίνει ένα απαλό μίγμα. Έπειτα προσθέτω τα μήλα και ανακατεύω με τη μαρίζ. Τοποθετώ το μίγμα στις ειδικές θήκες για μάφιν και τα ψήνω για 15 περίπου λεπτά.
Πασπαλίστε με κανέλα και ζάχαρη!

